Wat is een kalknagel?
Een kalknagel wordt veroorzaakt door een schimmel. Onychomycose is de medische term voor deze schimmelinfectie (‘mycose’) aan de nagel (‘onycho’) Omdat schimmels een microscopische organismen zijn die geen zonlicht nodig hebben om te overleven kunnen deze schimmels zich onder de voetnagels ontwikkelen. Sommige schimmels hebben gunstige eigenschappen, terwijl andere juist ziekte en infecties veroorzaken. “Kalknagels” worden veroorzaakt door een schimmel die tot de groep van dermatofyten hoort. De schimmels voeden zich met keratine, een van de hoofdbestanddelen van nagels.
In de volksmond wordt een schimmelinfectie aan de nagels een kalknagel genoemd. Schimmelinfecties kunnen voor een verkleuring, verdikking en schilfering van de nagels zorgen. Een “kalknagel” gaat niet vanzelf over, je zult er iets aan moeten doen! De kans is zelfs groot dat de infectie wordt verspreid naar andere delen van de nagel en voet, en zelfs naar andere mensen.
Symptomen
Een “kalknagel” ziet er niet prettig uit. Het begint meestal met een verkleurd deel in het hoekje van de nagel en verspreidt zich langzaam naar de nagelriem. De zichtbare veranderingen aan de nagel bij een “kalknagel” zijn gemakkelijk te herkennen:
Wat is de oorzaak van een schimmel nagel?
De meest voorkomende oorzaak is via andere schimmelinfecties zoals zwemmerseczeem Een “kalknagel” ontwikkelt zich vaak uit zwemmerseczeem, een schimmelinfectie aan de huid. Wanneer zwemmerseczeem niet tijdig wordt behandeld, kan de schimmel zich verspreiden naar de nagels. De infectie die aan de nagel is veel moeilijker te behandelen dan een infectie aan de huid, dit komt omdat schimmels diep in de nagel doordringt terwijl een infectie aan de huid veel meer aan de oppervlakte ligt en dus makkelijker te bereiken.
In vochtige, openbare ruimtes zoals een zwembad, sauna, openbare douches of sportschool zijn ideale plekken om de organismen die een “kalknagel” veroorzaken zich te ontwikkelen, ze leven daar in warme, vochtige omgevingen. Dat zijn dan ook de meest voorkomende plaatsen waar je geïnfecteerd kan raken met de schimmels, die “kalknagels” veroorzaken.
Wanneer aan de nagel beschadigd is doordat bijvoorbeeld je voet stoot tegen een tafel, kan het gebeuren dat de nagel loslaat van het nagelbed. Hoe groter het losgelaten deel is, des te groter is het gebied waar schimmels kunnen binnendringen in de nagel.
Kalknagel bij diabetes
Diabetici hebben bijna drie keer zoveel kans op een “kalknagel” als mensen zonder diabetes. Hoewel er geen onderzoek is gedaan naar het verband tussen “kalknagels” en diabetische voetzweren, is het zeker wel mogelijk dat de vatbaarheid voor het ene probleem samenhangt met de andere klacht.
Andere oorzaken zijn:
Een infectie met schimmels die “kalknagels” veroorzaken, komt vaker voor aan de teennagels dan aan de vingernagels, omdat teennagels vaak zijn opgesloten in de donkere, warme en vochtige binnenkant van je schoenen – een ideale plek voor schimmels om te gedijen. Een andere oorzaak kan zijn dat er minder bloed naar de tenen stroomt dan naar de vingers. Daarom is het voor het afweersysteem moeilijker de infectie op te sporen en te bestrijden.
Wat kan de medisch pedicure doen?
Hoewel men vaak aan het uiterlijk van de nagel denkt te kunnen zien of het om een schimmel nagel gaat zal ik eerst in samenwerking met het UMC (universitair medisch centrum )Radboud in Nijmegen de geïnfecteerde nagel laten testen op mycose (schimmel diagnostiek), als de test positief zal er een behandel plan worden opgezet eventueel in samenwerking met de huisarts.
Deze behandeling bestaat uit het dunner maken van de nagel, waarna de nagel behandeld zal worden met een schimmel dodend middel (Mycosan). Omdat 1 behandeling niet voldoende is zal de patiënt dit middel thuis ook moeten aan brengen. Het is belangrijk dat de patiënt onder controle blijft en dat eventueel de behandeling kan worden herhaald. Als de schimmel erg hardnekkig is dan zal ik de patiënt doorverwijzen naar de huisarts voor andere medicatie (het innemen van medicijnen)