Medisch Pedicure N.J. Muntendam Pals
Excellent in voetverzorging op Terschelling

 

 

 

 

 

 

 

De Medisch pedicure.

Wat is het verschil tussen een medische pedicure en een pedicure. Een medisch pedicure houdt zich evenals de pedicure bezig met de verzorging van de voet en de behandeling van huid en nagelaandoeningen, daar naast doe de medisch pedicure de verzorging van de voeten die meer complex zijn door het toepassen van specialistische behandelingen, zoals de behandelingen van de risico voet, waarbij ten gevolge van een ziekte (o.a. reuma, diabetes, spasticiteit) of andere oorzaken (o.a ouderdom, verwaarlozing) een verhoogd risico aanwezig is op complicaties.

Ook past de medisch pedicure specialistische technieken toe: waaronder het aanbrengen van nagelprothesen en het uitvoeren van nagelreparaties, orthesiologie en antidruktechnieken. De verantwoordelijkheid in het werk ligt dus meer op de medische kant van het beroep.

De Medisch Pedicure vormt de schakel tussen andere disciplines zoals huisarts, podotherapeut, diabetesverpleegkundige en voetenpoli.

Waarom een medisch pedicure? De medisch pedicure heeft als doel het behandelen en onder controle houden van Risicovoeten.

De specialisatie van de Medisch pedicure:

  • De behandeling van de diabetische, reumatische, spastische, oudere en verwaarloosde voet.
  • Het screenen van risicovoeten; er wordt gekeken naar drukpunten op de voet, de doorbloeding, de gewrichtsbewegelijkheid en het gevoel in de voet.
  • Nagelreparatie en prothese technieken; er wordt met gel een kunstnagel aangebracht om een stootnagel, traumanagel, ingescheurde of ingroeiende nagels te repareren en te begeleiden naar een normale groei.
  • Nagelregulatie; er worden beugeltjes of plakbeugeltjes om of op de ingroeiende nagel geplaatst zodat de hoeken van de nagel uit de nagelwal omhoog komen en begeleid worden naar een normale groei.
  • Orthese techniek; er wordt d.m.v. op maat gemaakte silicone ortheses standafwijkingen van de tenen of drukplaatsen op de voet definitief drukvrij gelegd of gecorrigeerd.
  • Drukverdelende technieken; m.b.v. vilt in verschillende diktes kunnen drukplekken gedurende korte periode ontlast worden.

Naast de gevolgde opleiding wordt er van de medisch pedicure verlangd dat zij constant haar kennis bijhoudt. Dit wordt vastgelegd in een register. Dit register wordt door de ziektekosten verzekeraars geraadpleegd of de medisch pedicure nog aan de eisen voldoet. 

Ik heb de afgelopen jaren naast de opleiding tot medisch pedicure, college gevolgd aan het Universitair ziekenhuis te Nijmegen en ik ben daar vervolgens een samenwerking mee aangegaan voor de schimmeldiagnostiek. Verder bezoek ik regelmatig symposiums en congressen o.a. over voetverzorging in samenhang met de oncologische behandelingen.

 

Vergoeding door uw zorgverzekeraar

U kunt meestal een behandeling die door mij verricht is vergoed krijgen door uw zorgverzekeraar.

Vergoeding van de kosten voor voetzorg bij diabetes melitus ter preventie of ter behandeling van voetulcera.

De kosten worden vergoed indien er een zorg profiel door de huisarts of podotherapeut is opgemaakt en de zorg wordt verleend door:

 

  • De huisarts of een daarmee gelijk te stellen arts/zorgverlener werkzaam onder de verantwoordelijkheid van een huisarts.
  • Een medisch pedicure, die geschoold en bekwaam is in het leveren van voetzorg voor diabetes patiënten en geregisterd bij het KRP
  • Een podotherapeut, die geschoold en bekwaam is in het leveren van voetzorg voor diabetes patiënten.