Medisch pedicure N.J. Muntendam Pals
Excellent in voetverzorging op Terschelling

Likdoorn

Wat is een likdoorn?

Een likdoorn (clavus) is een pijnlijke  eeltplek die zich in de meeste gevallen op de voetzool of op een teen bevindt.  Veel mensen hebben hier last van en wordt als vervelend en pijnlijk ervaren.

likdoorn onder voetzool

Hoewel zowel mannen, vrouwen en kinderen van een likdoorn last kunnen hebben, blijkt in de praktijk dat vrouwen vaker een likdoorn hebben dan mannen.

De reden  hiervoor is dat veel vrouwen te nauwe schoenen dragen. Meestal ontstaat een  likdoorn bovenop een teengewrichtje omdat daar de schoen op drukt. Likdoorns  bevinden zich ook vaak tussen de kleine teen en de teen ernaast.

 

 

 

Symptomen likdoorn

Een likdoorn is wigvormig. U ziet duidelijk de grenzen met de normale huid. De  plek is maximaal enkele millimeters groot. Een likdoorn is pijnlijk  en bevindt zich meestal op een van de volgende plaatsen:

  • onder de  voetzool
  • boven op de tenen
  •  tussen de  tenen (vaak tussen de kleine teen en de teen ernaast)

Likdoorns voelen  over het algemeen hard aan, maar er bestaan ook zachte likdoorns (weke likdoorns). Het is vaak  lastig om een likdoorn van een voetzoolwrat of van eeltvorming te  onderscheiden.

 

 

 

Hoe wordt het verschil herkend tussen een voetzoolwrat en een likdoorn?

Op het eerste gezicht is dit moeilijk te zien omdat ook bij een voetzoolwrat er eelt zich er om heen vormt. Als nu  hierbij het eelt voorzichtig verwijdert wordt bijvoorbeeld met een vijl, komt de kern  vrij. Centraal bij voetzoolwratten zijn kleine zwarte puntjes aanwezig,  puntbloedinkjes, die kenmerkend zijn voor een wrat. De huidlijnen lopen hierbij  niet door. Als alleen sprake is van eeltvorming, lopen de huidlijnen wel door. 

voetwrat

Bij een likdoorn zijn geen zwarte puntjes aanwezig. In het midden  is vaak makkelijk wat weefsel weg te krabben. Duidelijk zijn in de afbeelding van de voetwrat de zwarte puntjes te herkennen. Ook is duidelijk te zien dat de huidlijnen niet doorlopen.  Een likdoorn bevindt zich altijd  boven een benig gedeelte van de voet.

 

Hoe ontstaat een likdoorn?


Een likdoorn ontstaat als gevolg van het extra groeien van de huid  (verhoorning) op plaatsen waar veel druk wordt uitgeoefend, of die onderhevig  zijn aan wrijving.

 

 

Eelt vorming (Verhoorning)

Eeltvorming is een heel normaal proces dat leidt tot bescherming van de huid. Op plekken die veel  belast worden, ontstaan eeltplekken als gevolg van een toegenomen verhoorning.  Kleine eeltplekken komen bij haast iedereen voor. Deze zijn onschuldig,  pijnloos en hoeven niet behandeld te worden.

Daarentegen wanneer op bepaalde plekken van de voet overmatig  veel druk wordt uitgeoefend, treedt hier extra verhoorning op. De eeltlaag wordt  hierdoor dikker en kan een branderig gevoel geven. Dit is nog steeds geen likdoorn.  Een branderige eeltplek kunt u zelf behandelen met een zalfje met salicylzuur  of laten behandelen door de pedicure.

 

Likdoorn

Wanneer er op een kleine plek op de voet veel of overmatige druk of  wrijving is, ontstaat daar een extra hoeveelheid eelt. Door  de druk van buitenaf  (schoenen) kan dit eelt zich niet aan de buitenkant ontwikkelen, maar wordt juist in  de huid geduwd. Deze eeltpit zal nu met name op het bot gaan drukken en is hierdoor pijnlijk. Een likdoorn kan onder andere ontstaan door:

 

  • ·         verkeerde schoenen (te nauw, te spits of te hoge hakken)
  • ·         ouder worden (dunnere huid, veranderingen in gewrichten,  suikerziekte)
  • ·         herhaaldelijke belastende bewegingen  (karate, hardlopen, gereedschap)
  • ·         standsafwijkingen van de  voet
  • ·         onvoldoende verzorging

  

Is het ernstig en wat kunt u verwachten?

Een likdoorn kan steeds pijnlijker worden en verdwijnt meestal niet vanzelf. De medisch pedicure is er in gespecialiseerd om een likdoorn vakkundig weg te halen. Naast het behandelen van een likdoorn is het belangrijk om na te  gaan wat de oorzaak zou kunnen zijn. Zolang deze oorzaak blijft bestaan, zal  een likdoorn blijven terugkeren

Wanneer u zelf de  oorzaak niet kunt achterhalen, kunt u dit overleggen met uw medisch pedicure . De medisch pedicure kan u advies geven voor het voorkomen van een likdoorn, de meeste oorzaken van een likdoorn zijn eenvoudig op te lossen, bijvoorbeeld door  goede schoenen te dragen met eventueel een inlegzooltje of de plek van de likdoorn drukvrij laten leggen.

 

Likdoorns kunt u op een aantal manieren zelf behandelen:

  • ·         De voet  ontlasten
  • ·         Zalf,  tinctuur of pleisters gebruiken
  • ·         Voetbaden nemen

 

Algemene adviezen en voorzorgsmaatregelen

Likdoorns zijn vaak eenvoudig te voorkomen door op een aantal dingen te letten.

 

  • ·         Goede schoenen dragen

 

Draag goed passende  schoenen. Te nauwe schoenen geven drukplekken en wijde schoenen geven wrijving.  Zorg dat uw hak goed stevig wordt omvat door de schoen en dat uw tenen genoeg  ruimte hebben. Draag daarom liever geen schoenen met spitse neuzen of hoge  hakken.

 

  • ·         Goede verzorging

Een goede verzorging van  uw voeten maakt de kans op likdoorns kleiner. Met name voor ouderen is deze  verzorging lastig. In dat geval kunt u de hulp van een  (medisch)pedicure inschakelen.

 

  • ·         Goede controle

 

Vooral bij oudere mensen, mensen met suikerziekte  is een regelmatige controle van de voeten belangrijk door een medisch pedicure belangrijk.